Czym są i jak wykorzystać borówki amerykańskie

Borówki to bardzo popularne, smaczne owoce pochodzące z Ameryki Północnej, ale uprawiane komercyjnie w całej Ameryce i Europie. Są niskokaloryczne i niezwykle zdrowe, potencjalnie regulują poziom cukru we krwi i wspomagają zdrowie serca i mózgu. Borówki amerykańskie są doskonałym źródłem kilku witamin, korzystnych związków roślinnych i przeciwutleniaczy. Borówki są blisko spokrewnione z żurawinami, borówkami i jagodami. Te małe, okrągłe jagody mają około 10 mm średnicy, a ich kolor może być od niebieskiego do fioletowego. Istnieją różne rodzaje borówek, więc ich wygląd może się nieco różnić. Dwie najczęściej spotykane odmiany to borówka wysoka i niska. Borówki mają przyjemny, słodki smak. Często są spożywane na surowo, ale mogą być również mrożone lub wyciskane z nich soki. Mogą być używane do różnych wypieków, dżemów. Przetwory z borówki amerykańskiej to gwarancja niesamowitego smaku i pełni wartości odżywczych. Cena borówki amerykańskiej wynosi nawet 30 zł za kilogram.

Co można zrobić z borówki amerykańskiej?

Delektuj się słodkimi borówkami amerykańskimi przez cały rok dzięki temu łatwemu przepisowi na dżem z borówki amerykańskiej. Proste składniki łączą się w słodką, dżemową pastę, która świetnie nadaje się na kanapki z masłem orzechowym i galaretką lub na puszyste ciasteczka. Dodaj cukier, sok z cytryny i skórkę do średniego rondla na małym ogniu. Gotuj i mieszaj cukier aż całkowicie się rozpuści. Dodaj borówki do rondla i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 50 minut, aż mieszanina będzie w stanie niskiego wrzenia (mieszanina powinna być nieco zagęszczona i prawie o konsystencji luźnego dżemu). Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia przez 20 minut. Przenieś do 2 słoików i uszczelnij pokrywką. Przechowuj w lodówce do 2 miesięcy. Sok z borówki amerykańskiej to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie tego owocu. Dodaj borówki do blendera. Teraz dodaj trochę cukru lub preferowanego słodzika. Dodanie cukru jest opcjonalne i może być pominięte, jeśli jagody są zbyt słodkie. Pamiętaj, aby spróbować jagód przed podjęciem decyzji o dodaniu większej ilości słodzika. Dodaj szklankę wody. Możesz użyć wody o temperaturze pokojowej lub zimnej. Możesz również rozważyć dodanie kilku kostek lodu. Następnie dodaj  łyżkę stołową świeżego soku z cytryny. Zmiksuj składniki, aż sok będzie o idealnej konsystencji. Konfitura z borówki amerykańskiej i frużelina z borówki amerykańskiej to kolejne sposoby na wykorzystanie tego pysznego owocu.

Jak mrozić borówki?

Aby zamrozić borówki, rozłóż je na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Umieść w zamrażarce na dwie godziny, a następnie zapakuj borówki do długotrwałego opakowania. Czy borówki powinny być myte przed zamrożeniem? Może się wydawać, że dobrym pomysłem jest wstępne umycie borówek przed zamrożeniem. Jednak w ten sposób usuwa się „nalot”, czyli woskową, ochronną powłokę na borówkach, która pomaga utrzymać bakterie i szkodniki na zewnątrz, a soczystość w środku. Zamiast tego zamrażaj borówki w takiej postaci, a następnie opłucz je, gdy będziesz chciał je wykorzystać. Torebka do zamrażania lub inny szczelny pojemnik pomoże zachować świeżość borówek. Borówki są najlepsze w ciągu pierwszych sześciu miesięcy po zamrożeniu, ale nadal będą smaczne aż do 10 miesięcy. Tylko upewnij się, że etykietujesz borówki, abyś wiedział, kiedy zostały umieszczone w zamrażarce. Liczne badania wykazały, że mrożone borówki zawierają te same składniki odżywcze, co świeże, dopiero co zebrane. Mrożone borówki amerykańskie są prawie zawsze zamrażane tego samego dnia, w którym zostały zebrane, zachowując naturalne składniki odżywcze i antyoksydanty, które są obecne w szczytowym momencie świeżości. Mrożone borówki są dostępne przez cały rok i są zazwyczaj tańsze niż ich „świeże” odpowiedniki.

Ile kalorii ma borówka amerykańska?

 Każda garść borówek zawiera błonnik, witaminę C, witaminę K, mangan i potas – przy zaledwie 80 kaloriach na filiżankę. Mają też niską zawartość sodu i praktycznie nie zawierają tłuszczu. Borówki są bogatym źródłem niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy K i minerału manganu, który pomaga organizmowi przetwarzać cholesterol i składniki odżywcze, takie jak węglowodany i białko. Witamina K jest kluczowym składnikiem odżywczym w procesie krzepnięcia krwi i zdrowych kości. Wykazano, że borówki pomagają zachować pamięć i zapobiegają spadkowi zdolności poznawczych. Borówki amerykańskie są bogate w zdrowy dla serca, wypełniający błonnik. Błonnik to niestrawna część węglowodanów, która wspomaga uczucie sytości, reguluje pracę jelit, pomaga odciągać cholesterol od serca i stabilizuje poziom cukru we krwi. Borówki indeks glikemiczny wynosi 53, co jest niskim wynikiem. To mniej więcej tyle samo co owoce kiwi, banany, ananas i mango.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *